söndag 22 februari 2009

fårfest





Fårfest betekend letterlijk: schapenfeest. Het is een jaarlijks terugkerende festiviteit waar alles draait om het schaap en zijn producten. Er zijn stands met rasverenigingen, hobbyisten en bedrijven. Voor ons dus dé plek om naar toe te gaan!
Voor ons is het ieder jaar weer een hoogtepunt van alles wat we ondernemen. Nu ook weer.
De foto's geven een kleine impressie. Onze stand en de hal waar wij stonden, vóórdat het grote publiek kwam.
Op de laatste foto van onze buurvrouw die zelfgemaakte wolkammen demonstreerde. Ik vond dat zó leuk dat ik ook een paar kocht (ondanks dat we Louët dealer zijn). Hiermee kun je lange strengen voorgaren maken, om mee te vilten of om te spinnen. Ik zie er al naar uit om ze uit te proberen!

fredag 20 februari 2009

fårfest



Foto: Helena Karlsson
Het jaarlijkse fårfest is weer in volle gang en deze 2 foto's stonden in de krant.
Er waren ca 90 standhouders en zoals gewoonlijk weer erg gezellig.
Vandaag is het de 2e dag dus we gaan weer vol goede en frisse moed er naar toe!

måndag 2 februari 2009

voel je goed met wol


Gisteravond zagen wij het programma Kalla fakta op tv4 hier in Zweden. We zagen beelden, genomen op een farm in Hongarije waar krijsende ganzen levend geplukt werden onder afschuwelijke omstandigheden. Grote wonden die daarbij opgelopen werden, werden zonder verdoving dichtgenaaid.
Dierenarts Johan Beck-Friis vergelijkt dit met het uitrukken van haar bij een mens.
Kalla fakta laat tevens weten dat bijna 90 procent van alle producten waar zij het over hebben afkomstig zijn van levende vogels. Het gaat om donsjassen, dekbedden en kussens.
Het is vooral een economische kwestie. Levende dieren geven zo'n 4 á 5 maal dons in plaats van 1x.
Ik wil het wel van de daken schreeuwen: koop i.p.v. dons toch WOL! Natuurlijk verantwoorde wol, zoals de Texelse schapenwol. Geweldig materiaal om dekbedden mee te vullen, isoleerd heel goed. Wij slapen ook tussen de wol en dat voelt geweldig!
Welterusten!

wollen slofjes


Het is moeilijk om steeds iets nieuws te bedenken om over te schrijven.... ik kaard en ik spin, weinig om over te vertellen.
Nu heb ik een paar wollen slofjes gebreid en gisteren in de wasmachine gevilt. Ze zijn er te groot uitgekomen; de wol is niet genoeg gevilt. Misschien was de trommel te vol? Ik heb het tezaman met het andere wasgoed gedaan (dat is mijn zuinigheid)